(+34) 934 990 648 (24h)
info@hvdesvern.com
Carrer Roquetes, 6 – 08960 Sant Just Desvern
HVD-logo-blanc

DISPLASIA DE MALUC

Una condició comuna però tractable.

Què és la displàsia de maluc?

La displàsia de maluc en gossos és una condició ortopèdica que afecta molts canins, especialment a races grans. Aquesta malaltia degenerativa de les articulacions de la cadera pot causar molèsties significatives i afectar la qualitat de vida de la mascota, però amb un diagnòstic precoç i maneig adequat, és possible millorar la situació i proporcionar una vida més còmoda a l’animal.

És una malformació de l’articulació coxofemoral, normalment de presentació bilateral, on el cap del fèmur no encaixa correctament a la cavitat del maluc. Això pot conduir a una fricció anormal entre els ossos, desgast prematur del cartílag i, finalment, a l’osteoartritis. El seu origen és multifactorial: predisposició genètica, factors mediambientals (pes, traumatismes…), creixement ràpid i desproporcionat a nivell musculoesquelètic i la laxitud articular. Es considera la causa més important d’osteoartrosi a nivell del maluc ja que és una malaltia amb altes taxes de prevalença.

Races com Pastor Alemany, Rottweiler, Golden Retriever, Labrador, Mastín, entre d’altres, es consideren predisposades a patir aquesta malaltia de desenvolupament i és recomanable revisar-la a partir dels 4 mesos d’edat.

Com a propietari, com puc saber si el cadell té la malaltia?

El diagnòstic com a tal requereix un estudi radiològic però es pot sospitar de la malaltia si es presenten els signes clínics següents:

  • Dificultat per incorporar-s’hi.
  • Caminar amb les cames molt juntes.
  • Molèsties a l’hora de fer exercici (seuen molt durant les passejades, deixen que altres gossos s’estirin a sobre).
  • Molèsties en tocar o acariciar la part posterior.
  • Debilitat o dificultat per saltar, pujar escales o posar-se de dues potes.

 

Són diversos dels signes que es poden presentar quan l’animal té excés de laxitud articular. Entre els 4 i els 6 mesos d’edat, és el moment òptim per al diagnòstic d’aquesta malaltia mitjançant un estudi radiològic.

El meu gos ha estat diagnosticat de displàsia. Què puc fer?

El tractament és multimodal, és a dir, hi ha una gran quantitat de possibilitats tant mèdiques com quirúrgiques per pal·liar els efectes de la malaltia. Actualment, la taxa dèxit sobre la qualitat de vida i avanç de la malaltia és molt positiva.

La prevenció és crucial, especialment en races predisposades a la displàsia de maluc. Una dieta equilibrada i adequada per al creixement, el control de pes i l’exercici regular són fonamentals. Evitar el sobreentrenament i proporcionar descansos adequats també contribueixen a la salut articular.

 

La displàsia de maluc demana atenció precoç per assegurar una vida plena i saludable.